Odkud pochází ta informace o brodivém ptáku? Skoro mi to přijde jako chybný překlad...
Udělal jsem si malé detektivní pátrání.
Nemůžu se dostat k originálnímu Bleekerově popisu, ale ve dvou pozdějších Bleekerových textech jsem našel uvedené domorodé názvy pro B. picta (trifasciata) "Ikan Wadder Bettah" a "Wadder Bettah". Ikan je indonésky ryba. Wader jsem našel pouze s jedním "d" (ale to by vzhledem k 19. století, množství dialektů a nářečí v oblasti nemuselo nic znamenat, navíc tehdy byla latinka v oblasti relativně nová a pravopis se mohl měnit). Podle indonéského
slovníku to znamená "malá sladkovodní ryba" - což dává smysl (i ve spojení s ikan, indonéština ráda opakuje slova). Ovšem pozor - wader v indonéské wikipedii mi našlo i frázi "Burung Wader" (na kterou je přesměrováno z "Wader", a která evidentně znamená "bahňáci", což jsou brodiví ptáci. Netuším, zda se bahňáci vyskytují na Jávě (nejspíš ano, ale Google mi to při rychlém hledání nepotrvdil), ale slovo Wader v tomto významu je evidentně anglického původu (anglicky wade - brodit, wader - brodivý pták, bahňák).
Přijde mi, zvláště s ohledem na to, že mluvíme o polovině 19. století - tehdy to byla nizozemská, nikoliv britská, kolonie - , že indonéský výklad "malá sladkovodní ryba" dává mnohem více smysl než z angličtiny přejaté "brodivý pták". V nizozemštině jsem slovo wader nenašel. Navíc bych řekl, že místní fauna je to poslední, co by mělo přebírat názvy z koloniálního jazyka.
"Betah" jsem našel opět pouze ve verzi bez zdvojenýh písmen. Online indonéský slovník tvrdí "stay, like, feel like home, feel at home", fishbase uvádí "Betah = settled, comfortable, to feel at home, tough, persistent, to get well" s referencí Schuster, W.H. and R. Djajadiredja 1952 Local common names of Indonesian fishes. W.V. Hoeve, Bandung, Indonesia. 276 p., ke které se také nemůžu dostat.
Ještě chci najít ty dva chybějící texty a promluvit o tom s někým, kdo umí indonésky, ale zatím se mi zdá, že se to jméno obejde i bez ptáků.
usedlá, vytrvalá, domácí???... sladkovodní ryba vs.. Brodivý pták Bettah